Community

The former Singapore National Stadium was a brutalist-inspired sheath of concrete steps on an exposed concrete frame. It was opened in 1973 and demolished in 2010–11 to make way for a new stadium and sports hub. A design competition (‘Bench’) was initiated to celebrate the building, with participants asked to create an outdoor bench with the weather-beaten timber planks that once formed the stadium’s seating. Community emerged from an invitation to take part as a guest designer. This modular arc-shaped stool can be arranged in many formations – including a ring. In that arrangement, it recalls the shape of the stadium while creating opportunities for eye contact and encouraging communication. The sitting posture encourages attentiveness and social assertiveness. A steel and timber framework establishes the structure, and the existing patina of the timber is exposed on the sitting surface. Community celebrates the camaraderie and passion that once echoed around the stadium during National Day festivities.

Commissioned by Urban Redevelopment Authority